Podgrzybek brunatny
Podgrzybek brunatny (Xerocomus badius) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych, jeden z najczęściej zbieranych grzybów jadalnych. To grzyb o łagodnym, wyśmienitym smaku. Świetnie nadaje się do suszenia i przetworów.
Występowanie i środowisko PL
Rośnie w lasach iglastych i rzadziej w liściastych.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od czerwca do listopada.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 3-15 cm średnicy. Trzon ma 5-10 cm wysokości.
Kapelusz na początku ma ciemniejszą, brązową barwę, kształt półkulisty, potem wypukły o kasztanowo-brązowej, aksamitnej skórce. Z wiekiem staje się rozpostarty.
Rurki i pory żółtawe, starsze osobniki zielonożółtawe. Pod naciskiem zmieniają barwę na niebieskawą.
Miąższ jest białawy, żółtawy, pod wpływem dotyku staje się niebieskawy.
Trzon cylindryczny, żółtawy z podłużnymi, brązowymi włóknami, o zaostrzonej podstawie. Nie ma siateczki.
Podobne gatunki
Trudny do pomylenia z innymi gatunkami.
Porównanie gatunków podobnych
Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.
Smak: brak danych
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb rurkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Kapelusz na brązową barwę. Rurki i pory żółtawe, starsze osobniki zielonożółtawe.
Smak: gorzki
Zapach: brak danych
Zdatność: niejadalny
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb rurkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Rurki i pory są białawe lub różowawe (u starszych owocników) i nigdy nie są żółte. Rurki brązowieją po nacisku.
Smak: orzechowy
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb rurkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Trzon ma barwę białą i brązową. W części górnej widoczna drobna, jasna siateczka.
Rozmnażanie
Zarodniki brązowe.
Ochrona i zagrożenia
To często spotykany grzyb.
Ciekawostki
Po katastrofie w Czarnobylu w niektórych miejscach w Polsce podgrzybki mogą być radioaktywne. Oprócz radioaktywnych pierwiastków gromadzi także metale ciężkie.
Grzyb ten czasem jest nazywany czarnym łepkiem.
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste


gatunek jadalny

grzyb mikoryzowy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | ● | ● | W lasach pojawiają się podgrzybki brunatne. |
Pokrewne gatunki grzybów








Przepisy kucharskie
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-01-30, GAT-638959